En het passion över ett stekbord för en kolgrill

24 maj 2021 Mikael Barani
En het passion över ett stekbord för en kolgrill

Alla är vi nördar på något sätt. Om man nu med ”nörd” menar någon som är djupt intresserad av något. Kanske gillar du att sticka och lär dig nya tekniker kring detta.

Eller så kanske du älskar att fotografera och tar reda på allt om hur papperskvalitet påverkar dina fotoutskrifter.
Eller så älskar du kanske fiske och är extremt kunnig när det gäller drag, jiggar och allt vad det är.

Över en öppen eld

En sak som är säker är att många av oss på sommaren blir riktiga grillnördar. Det gäller att förfina och utveckla kunskaperna kring hur man får finast kött över kolbädden eller vid den gasdrivna lågan.

Gasen är ju praktisk i att man lätt kan få en bra och jämn värme. Samtidigt är det något speciellt med en eld på kol, eller kanske till och med trä, där man får jobba lite mer med hanteringen av värmen.

Nu finns det ju förstås vissa hjälpmedel som gör det lite enklare att grilla även med öppen eld. Till exempel genom att man skaffar ett stekbord kolgrill vilket gör att värmen sprids ut på ett effektivare sätt. Dessutom känner man sig snabbt mycket mer professionell än vad man kanske är. 

Så länge det inte resulterar i en övertro på sin egen kapacitet, och man orsakar någon form av brand, är det alltid jul med ”Fake it ’til you make it”-effekten. För ibland kan en känsla leda oss till en djupare kunskap och ett mer initierat handlande.

För letar inte vi alla grillentusiaster efter den perfekta köttbiten? En sorts mytisk delikatess som är lika gäckande som den heliga graal.

Vi har alla våra egna recept och metoder för att lyckas, eller i varje fall försöka, få fram just denna köttbit.
En stabil ingrediens verkar alltid vara att käka köttet i gott sällskap. 

Fler nyheter