Jaktradio viktigast i hela jakten

25 april 2022 jonas_olsson
Jaktradio

editorial

När man ser lejon jaga på savannen så jagar de sällan ensamma. De jagar i flock. De smyger sig på antilopen, zebran, gnun eller vad det nu än är med ett organiserat samspel. Med andra ord, de kommunicerar. På sitt eget sätt, med sitt eget språk. En kommunikation som är helt avgörande för att de inte ska undgå upptäckt och i slutändan också kunna fälla sitt byte och äta sig mätta. Likadant är det för oss människor när vi jagar. Vi är inte annorlunda än lejonen på det sättet.

Åtminstone inte när det handlar om kommunikation i jakten. Däremot kanske man kommunicerar på ett annorlunda vis. Som med en jaktradio till exempel. Det går inte att bedriva jakt utan att använda sig av jaktradio. Det är till och med förenat med livsfara. När du sitter i ditt jakttorn och ser att det prasslar i buskarna femtio meter bort vill du gärna försäkra dig om att det inte är din kollega som gått vilse. Då anropar du hen i din jaktradio för att kontrollera saken.

 

Jaktradio

 

Ladda bössan och sikta

Din jaktpartner kommer att svara i jaktradion och bekräfta eller dementera att hen är på plats. Han eller hon kanske till och med kan berätta att från sin vinkel ser hen att det är en älg med tolv taggar som prasslar. Och nu är det säsong. Då är det bara att ladda bössan och sikta in sig. Samtidigt som du känner trygg med att du säkerställt att du inte råkar skjuta mot en människa. För det är ju sådant man vill undvika när man jagar.

Den gemensamma nämnaren i hela det här resonemanget är förstås kommunikationen. Och då alltså mer konkret just en jaktradio. Det du ska ta med dig från den här texten är du aldrig ska ut och jaga utan utan att vara utrustad med sådana kommunikationsmöjligheter. 

Fler nyheter