LED växtbelysning ger växterna ljuset de behöver utan att det resulterar i höga elräkningar

07 december 2021 Cecilia Olsson
LED växtbelysning ger växterna ljuset de behöver utan att det resulterar i höga elräkningar

editorial

Att odla växter i sitt hem är inte något som man enbart kan göra under vår och sommar, med rätt utrustning kan man göra det året runt. Det som kan saknas under vintern och delar av hösten, åtminstone här i Norden, är solljus. Det går dock att ”fejka” solljuset för att växter ska kunna växa och frodas även under årets mörka månader, något man kan göra med växtbelysning. Väljer man dessutom LED växtbelysning så behöver man inte heller oroa sig för att energiförbrukningen ska skjuta i höjden.

Låt inte växtbelysningen ha stor inverkan på elräkningen 

LED växtbelysning drar mindre energi jämfört med ”vanlig” växtbelysning, vilket innebär att LED kostar mindre i längden både gällande den privata ekonomin men även miljömässigt. LED lampor avger inte heller lika mycket värme som andra lampor kan göra, vilket innebär att LED lamporna kan placeras väldigt nära växten utan att den riskerar att få värmeskador. Det finns därmed flera fördelar med att välja LED växtbelysning till sina växter. 

image

För att växtbelysning ska kunna ha riktigt bra effekt på växterna som man vill ska växa och må bra så krävs det ofta att belysningen är tänd i 14 till 16 timmar per dygn. Då får växterna det ljus de behöver för att kunna må bra även på vintern. Växtlampan bör placeras så nära som möjligt, det är dock viktigt att se till så att den inte kommer för nära så att växterna får värmeskador. Har växten nyligen har såtts så kan lampan placeras på cirka 5-10 cm avstånd, har den redan börjat växa till sig så kan 20 cm vara passande.

Olika sorters växtlampor 

https://ledmegastore.se/19240-led-vaxtbelysning hittar man flera olika sorters LED växtbelysning. Det gör att man kan hitta lampor som passar både växten och inredningen. LEDMegaStore.se har allt från växtarmaturer med några få Watt till varianter som avger hundratals Watt. 

Fler nyheter