Nya fönster med spröjs

30 mars 2021 patrick_pettersson
Nya fönster med spröjs

Det är något visst med spröjsade fönster. Visst, de passar inte överallt. Helt klart passar de i hus som byggdes under den tid då fönster med spröjs var vanligt. Ursprungligen kom de till när man ville få in mera ljus, men inte kunde göra glasrutorna större. Då gjorde man bågar med spröjs där man kunde få plats med flera mindre rutor. 

Idag kan man göra fantastiska, gigantiska fönsterglas, och spröjsen har inte längre någon riktig funktion. Men de har mycket charm, och har man ett äldre hus och behöver byta fönster bör man välja ett som passar ihop med husets ålder.

 

Vilken storlek behöver du?

Om du har ett hus där fönstren bytts ut mot helglas kanske fönsteröppningen gjorts större. Vill du återställa till ursprunglig storlek, kan du ofta se i väggen var öppningen varit tidigare.

Kanske finns det några fönster med spröjs kvar i huset som man kan jämföra storleken med. I vissa fall kan fönstren också gjorts mindre, det går också att upptäcka i väggarna. Välj en storlek som harmonierar med fasaden. När du mäter är det karmens yttermått som gäller.

 

 

Träfönster som går att underhålla

Det kan vara svårt att välja rätt modell om du inte har en bra förlaga. På hemsidan https://klarfonster.se/fonster/bondgardsfonster kan du se många olika modeller. Från småspröjsade till bara en spröjs. Glaset i nya fönster är energisnålt och ljuddämpande. I övrigt är modellerna klassiska sidohängda fönster. 

Det är inte bara i äldre hus som den här typen av fönster passar. Det kan också vara ett helt nybyggt hus i klassisk stil som också behöver passande fönster. Eftersom fönstren är av trä, har de också lång livstid. Rätt underhållna kan de hålla många år. Om man målar med oljefärg som skyddar träet och oljar in bågarna då och då kan de hålla väldigt länge.

Fler nyheter