Skapa oaser av lugn i livet

21 juli 2020 Mikael Barani

Vår uppmärksamhet har blivit den största handelsvaran under de senaste två decennierna. I takt med att internet mer eller mindre har blivit integrerat i våra liv så har också reklamen det. Förut kunde man ju stänga av tv:n eller radion och så var man fri. Idag så bär vi med oss internet i våra fickor och är alltid tillgängliga – även för annonsörerna.

Lugn och ro börjar alltmer bli en bristvara. Det är helt enkelt för bekvämt att stadigt vara uppkopplad, tillgänglig och att ha tillgänglighet till allt som internet erbjuder. Visst är det bekvämt med all den bekvämlighet som finns idag – samtidigt har vi människor inte utvecklats nämnvärt på ett par hundratusen år.
Vi är fortfarande samma relativt primitiva varelse – det är bara teknologin som har blivit mer avancerad.

Därför gäller det att finna egna oaser där vi bara kan skala av och förenkla. Ibland kan det räka med att köpa piano och lära sig spela på det. Det enkla klinkandet är en väg in till lugn och stillsamhet som börjar bli allt mer ovanligt i dagens samhälle.

Dock så har alla rörelser också en motrörelse. Parallellt med teknikens intåg i våra liv så har vi också sett att fler och fler praktiserar saker som mindfullness, spenderar tid i skog och mark och värderar de enkla sakerna i livet högre än tidigare. 
Ofta är det så att det behövs kontraster för att vi ska upptäcka vad vi har förlorat. 
Ju starkare någon skriker desto högre uppfattar vi också tystnaden.

Vilka oaser av lugn har du i ditt liv? Ibland kan det faktiskt vara så enkelt som att stänga av mobiltelefonen, eller lämna kvar den hemma när du tar en promenad. Att inte ständigt lystra till lurens alla pling och förtrollande färger är en bra start till att ta tillbaka den ro som vi har gett bort.

Fler nyheter